Doorgaan naar hoofdcontent

Winkelcentrum "De Notenhout"











Het winkelcentrum van Neerbosch-Oost, "De Notenhout" is gebouwd in 1967, hetzelfde jaar als de bouwvergunning. Het winkelcentrum was maar voor een gedeelte overkapt en gebouwd in een open jaren '60 bouwstijl. Het winkelcentrum ligt aan de Symfoniestraat en de O.C. Huismanstraat en is samen met de Muziekbuurt gebouwd (1964-1967).


Volgens dezelfde bouwvergunning 
bestond het winkelcentrum 
oorspronkelijk uit 23 winkels 
en 2 supermarkten. Verder zat er een chocolaterie/snoepwinkel (Jamin), een slager (Stroomer), een drogisterij (Nissen), een slijter (Biesheuvel), een groenteboer (v. Gent), een bakker (Rooing), een friture (Groenen), een bankkantoor, een foto-zaak (Steenmeijer), een winkel met huishoudelijke artikelen (Bloemendal), een schoenenzaak (v. Leeuwen) en een wasserette (de Pauw). De andere supermarkt heette de Vawe (zie het bord hieronder). Kapsalon Petit is de enige overblijver van de oorspronkelijke winkels.
Een uitgebreider winkelaanbod dan het huidige, waarin de opkomst van de supermarkten te zien is, de toenemende werking van het stadscentrum en uiteindelijk het internet.

In de jaren '70 werd door de winkelliersvereniging een wielerronde rond het winkelcentrum georganiseerd, met o.a. een winkelierscours, een artiestencours en een profwedstrijd.

In 1995 werd boven het winkelcentrum een wooncomplex gebouwd. Het complex met 71 twee- en driekamerwoningen werd gebouwd in opdracht van de Humanistische Bouwstichting Bejaardenhuisvesting te Amsterdam.



Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Bron: Regionaal Archief Nijmegen





Reacties

  1. Interessant bericht van de historicus van Neerbosch!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De Spar is jaren weggeweest. Was terug maar is nu weer verdwenen. De enige die er vanaf het begin zat is kapsalon Petit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi John,

      dat is interessant! Weet je waarom de kapsalon niet op het aankondigingsbord stond?

      Groeten, Rob

      Verwijderen
    2. geeft niet hij is er nu nog kapsalon petiet hans , ik ben daar geboren, wat was dit een prachtig land goed ik woon de achter waar het land huis aan de dorp straat stond met zijn / haar mooie lange vijver, , en zijn accers, , het huis is later de fik in gegaan ,,nu staan er huisen , en daar woonde , de perzoon die Nijmegen op heeft gekocht , tans neerbos , en meteen veel woningen neergezet , waar onder de bugel jacht hoorn tuba de wijk neerbos oost , ook de leuvens hof, stond daar , richting het boerke , later ge naamt ook daar liep een mooie vijver achter, , ja ik heb veel gelezen en fotoos gezien, ik heb daar mijn jeugt door gebracht , daar liggen mijn wortels, gr jos Driessen , ik woon nu in het mooie malden , en ben middels 55 ik ben in 88 uit de wijk verhuist , met veel mooie herineringen, , gr

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Boschlust

Op de plaats van het bospark Neerbosch heeft eerst een grote villa gelegen, villa Boschlust. Boschlust was een oud landgoed, gelegen aan de Dorpstraat in Neerbosch en besloeg de gehele huidige wijk Bospark Neerbosch. Een bron uit 1756 meldt dat het goed behalve een landhuis bestond uit plantages, twee boomgaarden en een sterrenbos. Rond 1830 kreeg het landhuis een tuin in Engelse landschapsstijl en werd het te koop aangeboden met de volgende tekst: Eene BUITENPLAATS, genaamd BOSCHLUST, bestaande in een modern HeerenHuis, voor Zomer- en Winter-Verblijf tevens geschikt,voorzien van 4 Beneden- en 5 Boven-Kamers, meest allen behangen, geplafoneerd en van Stookplaatsen voorzien, ruime verwulfde Kelders, Zolder en verdere Gemakken , dan nog een Koetshuis, Stalling voor 3 Paarden, Tuinmans-Woning, Bloemenkast, Druiven-Trekkast en Broeijerij, verder eene naar den laatsten smaak aangelegde Engelsche Tuin, beplant met Bloemen en Heestergewassen, eindelijk eene Moestuin, een Bosch en eenig H...

Het slotje van de Baron

Het slotje langs de Neerbossche weg heeft een rijke geschiedenis. Het was onderdeel van een landgoed waar ook het bos aan de andere kant van de Neerbossche weg onderdeel van was. Menige rijke Nijmeegse familie liet vanaf de 17de eeuw een buitenverblijf bouwen in het landelijke Neerbosch. Een van die buitenverblijven was landgoed Hoogerhuizen.   Hendrik Pieter Godfried Quack (ca. 1759-1834) was gehuwd met freule Von Carnap uit Elberfeld en eigenaar van landgoed Hoogerhuizen te Neerbosch. Zijn grootvader Godefridus Quack was in 1705 vanuit Duitsland in Nijmegen komen wonen en woonde naar alle waarschijnlijkheid al op het landgoed. Na het overlijden van H.P.G. Quack kwam het landgoed te koop staan (voor 32.000 gulden, omgerekend naar nu ruim 3 ton), zo blijkt uit een advertentie uit 1834. De advertentie geeft een aardig beeld van de omvang van het landgoed: "Ten gevolge van Sterfgeval uit de hand te koop, om terstond te worden aanvaard: Het LANDGOED HOOGERHUIZEN, gelegen i...